POĒMA PAR MAZO CILVĒKU

A Poem for Little People | Rež. Ivans Sautkins | 2023 | 83 min | Babylon’13 (Ukraina), Zero Copy (Lietuva), Autofiction Film, Roast Beef Production (Apvienotā Karaliste) | 7+

Kinematogrāfiska poēma par pretošanos un drosmi, kas kara laikā var ieņemt dažādas formas. Antons kopā ar domubiedriem brīvprātīgi palīdz no karadarbības zonām Austrumukrainā izvest civiliedzīvotājus. Lai gan iztālēm dzirdami sprādzieni, nereti jāpieliek lielas pūles, lai pārliecinātu cilvēkus doties uz drošāku vietu.

Okupācijas laikā Čerņihivas agpgabalā divas draudzenes, pensionāres arī nolēma palikt savās mājās, un gan pragmatiskā Zinaīda, gan sapņainā Taisija atrada savus klusās pretošanās veidus. Zinaīda nodevusi Ukrainas armijai informāciju par Krievijas militāro transportlīdzekļu pārvietošanos, ko slepus novērojusi pa sava dzīvokļa logu, savukārt Taisija rakstījusi iebrucējiem kareivīgus dzejoļus. Vai tā būtu dzeja, lūgšanas vai memoriālās plāksnes noglabāšana drošībā – katrai pretošanās izpausmei ir jēga un nozīme. 

Babylon’13 ir Ukrainas filmu veidotāju kolektīvs, kas veidojies, lai dokumentētu Maidana protestus 2013. gadā. Kolektīvs turpina filmēt stāstus par ukraiņiem politiski un sabiedriski nozīmīgu notikumu laikā, ieskaitot šobrīd notiekošo karu ar Krieviju. 

Ukraiņu un krievu valodā ar subtitriem latviešu un angļu valodā.